Netransparența bugetului alocat de stat, lipsa gramajului în meniuri, achitări „benevole” către asociația de părinți
Joi, 14 martie 2019, împreună cu o comisie de la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din mun. Chişinău, Asociația Obștească, Părinți Solidari, a efectuat o vizită la grădinița nr.211.
La capitolul alimentație situația este satisfăcătoare, produsele pregătite arătau destul de apetisant, inclusiv peștele copt cu legume .
Anumite probleme au fost depistate la depozit, o parte din mere erau lovite, bune doar pentru compot, respectiv calitatea lor nu corespundea cu cea solicitată. Și o parte din svecla roșie era de un diametru destul de mare și cam veche ca aspect.
Calitatea cartofilor, a celei mai mari părți din svecla roșie și a morcovilor aveau un aspect exterior bun, fără obiecții. Laptele. chefirul, untul și cașcavalul aveau termenele de păstrare valabile.
Îngrijorează faptul că destul de des, costul meniului zilnic este considerabil mai mic decât suma alocată în acest scop pentru alimentația copiilor. Astfel, costul meniului pentru 14.03.2019 a fost de 20,12 lei, pentru alte zile din luna martie 2019 au fost costuri de aproximativ 24 lei, 22 lei, 28 lei. Deci există resurse financiare pentru îmbunătățirea alimentației copiilor, dar ele nu sunt utilizate.
Pentru o informare mai detaliată a părinților, am făcut și poze cum arată porțiile de mîncare în corespundere cu gramajul indicat în meniurile bucărăreselor. Cu părere de rău, în meniurile afișate pentru părinți, gramajul bucatelor nu era indicat, fapt pe care îl considerm tot drept o deficiență.
Astfel arată o porție de:
200 gr. de supă/borș, 120 gr. de terci de porumb,
78 gr. pește cu legume,
150 gr. de compot.
Situația e mai puțin bună la capitolul transparență financiară
Raportul de dare de seamă a cheltuielilor AO „Odorașul” (asociația de părinți din instituția dată) pentru anii 2017 și 2018 nu reflectă întreaga sumă a resurselor financiare colectate de la membrii asociației, reieșind din numărul total de copii și taxa lunară de 300 lei.
Cu atât mai mult, directoarea încă NU A AFIȘAT în instituție lista bunurilor procurate din bani bugetari (chiar dacă aceasta demult deja este publicată pe pagina instituției și a DETS Ciocana,), promițînd să facă acest lucru pînă la sfîrșitul lunii. Dacă sunteți interesați să vedeți întreaga listă de bucunuri procurate pentru grădinița 211 din banii alocați de primărie, accesați acest link.
Salariu pentru directoare de la asociația de părinți
Din discuțiile anterioare cu părinți, ai căror copii frecventează instituția dată am aflat că pentru activitățile suplimentare se colectează banii separat, dar și despre anumite presiuni, care se fac asupra părinților pentru a achita contribuția în asociația de părinți. Cu atât mai mult că cadrele didactice sunt implicate în repartizarea bunurilor pentru asociația de părinți, dar și monitorizarea procedeului de achitare a acestor bunuri, fapt care ar trebui exclus din instituțiile de învățământ.
Totodată, am rămas mirați să vedem că și directoarea instituției a benefeciat în 2017 de un salariu de 8.350 lei din partea asociației de părinți, fapt care este inadmisibil în condițiile Codului Educației și a Codului de Etică a Cadrului Diactic.
Ca să remarcăm și lucrurile bune – am rămas impresionată de amenajarea creativă a uneia din grupe, și ceea ce mi-a atras atenția a fost nu covoarele, draperiile sau mobila, dar lucrările copiilor din această grupă, care sper că vor servi drept sursă de inspirație pentru mai mulți părinți, dar și cadre didactice.