2 % pentru un sistem educațional #fără_plicuri

 • Post category:Articole

Dragi părinți,

Din anul 2016, AO „Părinți Solidari” depune eforturi considerabile pentru a promova integritatea în procesul educațional, transparența și bunele practici în utilizarea banilor publici, dar și pentru a desconspira și condamna practicile corupte și comportamentul lipsit de etică și integritate din instituțiile de învățământ.
Atunci când suntem întrebați de părinți cum pot susține activitatea asociației noastre, informăm că suportul poate fi manifestat prin două modalități:
1) propria implicare, care poate fi realizată oricând și în diverse moduri;
2) direcționarea a 2 % din impozitul de venit, acțiune care poate fi realizată doar o dată pe an, de obicei până la finalul lunii aprilie.

Datorită mecanismului 2% a devenit posibil ca cetățenii să susțină asociațiile obștești fără a afecta bugetul propriu. Fiecare angajat, pe parcursul anului achită impozite și taxe către stat, inclusiv impozit pe venit. Tot cetățeanul poate să indice statului către care organizație obștească să direcționeze 2% din impozitul de venit pe care el deja l-a achitat. Persoanele care contribuie cu 2% NU cheltuie banii proprii.
Este important de menționat, că orice persoană fizică care dorește să direcționeze 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, trebuie să depună Declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET18, în termen până la 30 aprilie 2024. Declă, electornic sau pe suport de hârtie.

În anul curent, persoanele fizice plătitoare de impozite pot redirecționa 2% din impozitul pe venit calculat la buget către organizațiile necomerciale în regim online sau pe suport de hârtie.

Redirecționarea a 2% presupune doar indicarea codului fiscal al organizației (pentru AO „Părinți Solidari” – 1016620007652) în câmpul M1 din declarația privind impozitul pe venit achitat în 2023.

Desemnarea poate fi făcută doar de persoanele care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare și care au depus declarația cu privire la impozitul pe venit în termenul stabilit – 30 aprilie 2024.

Pentru a depune declarația cu privire la impozitul pe venit pe suport de hârtie, urmează să mergeți la sediul Direcției deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, cu buletinul de identitate sau un alt document ce confirmă identitatea. La depunerea declarației nu uitați să completați câmpul M1 cu codul fiscal al AO „Părinți Solidari” – 1016620007652.

Drept dovadă a depunerii declarației cu privire la impozitul pe venit este recipisa eliberată de către funcționarul fiscal responsabil de primirea Declarațiilor.

Pentru a depune declarația cu privire la impozitul pe venit în regim online, sunt necesare următoarele:

 1. Semnătură mobilă sau electronică activă.
 2. Să cunoașteți codul fiscal al organizației AO „Părinți Solidari” – 1016620007652.
 3. Laptop sau calculator cu acces la internet.
 1. Obținerea semnăturii digitale – semnătura electronică poate fi obținută la operatorii de telefonie mobilă – Orange sau Moldcell, doar cu buletinul de identitate.
 2. Autentificarea prin MPass în cadrul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe pagina-web oficială www.sfs.md.
 3. Accesarea serviciului „Declarație electronică”;
 4. Completarea declarației de venit:
  – Selectarea rubricii Persoană Fizică => Depunerea declarației de impozit pe venit precompletată => Formular CET 18.
  Găsiți câmpul M1 în secțiunea a 5-a “Desemnarea Procentuală”, la sfârșitul formularului declarației.
  – Întroduceți în câmpul M1 codul fiscal al organizației AO „Părinți Solidari” – 1016620007652.
  – Apăsăm butonul SALVARE.
  – Semnăm declarația, care o găsim în compartimentul Toate Declarațiile sau Declarații Noi prin selectarea acesteia și apăsarea butonului SEMNEAZĂ.

Mai multe detalii privind pașii pentru desemnarea a 2% în regim online, găsiți și în tutorialul video de mai jos: