Oricât de mult ne-am dori, nu putem fi mereu pe aceeași lungime de undă cu toată lumea. Iar într-o școală, unde atâtea personalități, idei și emoții se intersectează zilnic, e imposibil să nu apară uneori tensiuni. Dar important nu este faptul că apar conflicte, ci cum alegem să le gestionăm.
Anume despre acest subiect s-a discutat cu 34 de elevi ai Gimnaziului „Anton Guzun” din Bulboaca pe 12 februarie 2025, în cadrul unui atelier interactiv despre comunicarea nonviolentă.
Sub ghidarea formatoarelor Diana Vrabie și Camelia Graur de la CNV Moldova, participanții au explorat modalități de a comunica clar, sincer și empatic, fără a provoca sau amplifica conflictele. Discuțiile s-au centrat pe Metoda celor patru pași ai comunicării nonviolente:

1. Observarea – Privește faptele așa cum sunt, fără interpretări sau judecăți pripite. Elevii au fost provocați să descrie situațiile conflictuale fără emoții, pentru a putea identifica mai ușor problema reală.
2. Sentimentele – Cum te face acea situație să te simți? Iritare, frustrare, furie? Recunoașterea emoțiilor este esențială pentru a comunica productiv. Participanții la atelier au discutat despre importanța conștientizării emoțiilor și despre impactul acestora asupra reacțiilor lor zilnice.
3. Nevoia – Întreabă: De ce simt asta? Ce nevoie interioară nu-mi este împlinită? Când înțelegi sursa emoțiilor tale, poți evita reacțiile impulsive. Exersarea în identificarea și exprimarea nevoilor neîmplinite reprezintă o etapă-cheie a procesului de comunicare nonviolentă.
4. Cererea – Exprimă clar și pozitiv ceea ce ai nevoie, fără reproșuri, generalizări sau impuneri. Acest pas i-a ajutat pe elevi să formuleze cereri clare și bine formulate, care să contribuie la soluționarea potențialelor conflicte.
Și pentru că accentul s-a pus pe aplicarea practică a principiilor teoretice, elevii au lucrat în grupuri, analizând situații reale din viața de zi cu zi. Astfel au avut posibilitatea să descopere cum să treacă de la reacții automate – cum ar fi supărarea, indignarea sau ignorarea – la răspunsuri echilibrate și constructive.
Sesiunea de feedback de la finalul atelierului a fost un exercițiu de totalizare și formulare de concluzii pentru participanți. Unii au spus că a fost „o experiență nouă și utilă”, alții s-au simțit „ascultați și înțeleși”, elevii realizând că aceste tehnici chiar pot face o diferență în modul în care interacționează cu ceilalți.
Dacă fiecare elev ar aplica aceste principii simple, școala ar deveni un loc mai prietenos, mai cald și mai plin de înțelegere. Și nu doar la școală, ci și în familie sau între prieteni, această metodă poate schimba lucrurile spre bine! Aplicarea comunicării nonviolente poate transforma relațiile, creând un mediu mai armonios, fără tensiuni inutile, certuri sau conflicte.




Acest eveniment a fost organizat de către AO „Părinți Solidari” și Comunicare Nonviolentă Moldova în cadrul proiectului “Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat în comun de către Oficiul ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD, UN Women, și este finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii (UN PBF).