Apel către mass-media privind aspecte de prezentare a informației despre numărul de copii infectați cu COVID-19

  • Post category:Articole

AO „Părinți Solidari” își manifestă îngrijorarea în raport cu manipularea informației privitor la numărul de copii infectați cu COVID-19. În ultimele luni am observat frecvente situații când sursele mass-media preiau comunicatele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fără a analiza complex informația, deseori prezentată tendențios, privitor la situația infectării cu COVID-19 în rândul copiilor.
Astfel, presa devine complice la acțiunile reprezentanților Guvernului și a unor cercuri politice de a prezenta în mod accentuat și ostentativ datele privind numărul de copiii bolnavi de COVID-19, în scopul de a submina eforturile părinților în vederea soluționării problemelor survenite ca urmare a nefuncționării, deja de 5 luni, a instituțiilor preșcolare. Prin lipsa abordării critice a comunicatelor guvernării, mass-media contribuie pe de o parte la manipularea opiniei publice prin prezentarea exagerată a unui singur aspect al problemei și pe de altă parte la amplificarea unui haos informațional deja existent în societate.
E adevarat că, conform situației la data de 11.08.2020 circa 3,0 % din numărul total de îmbolnaviri cu COVID-19 revin pe seama copiilor cu vârsta de până la 10 ani. Dar e la fel de adevărat și foarte important că 93 % din îmbolnăviri revin adulților cu vârsta de peste 20 ani, ceea ce reprezintă un procent incomparabil mai mare.

În acest context, atestăm și lipsa totală de informare și acțiuni eficiente din partea organelor abilitate și a mass-media în raport cu situația critică la capitolul infectări cu COVID-19 în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 60 ani, care constituie și grupul de risc maxim. Astfel acestei categorii de vîrstă îi revin în medie circa 100 din cazurile zilnic depistate pe durata ultimelor săptămîni, dar și 26 % din numărul total de îmbolnăviri cu coronavirus. Cel mai grav este că 76,4 % din numărul total de decese din cauza COVID-19 (655 cazuri conform situației la 11.08.2020) la fel revin categoriei de persoane cu vârsta 60+.
Respectiv, dacă autoritățile cu adevărat vor să manifeste grijă față de copii, atunci e imperios necesar de a diminua numărul de infectări în rândul maturilor, deoarece, actual, maturii bolnavi sunt sursa de infectare a copiilor, și nu invers.
Mai menționăm și faptul că riscul de deces pentru persoanele adulte este unul deloc de neglijat, astfel că, conform statisticii la zi, din numărul celor infectați cu COVID-19 decedează :

• 21,4 % din categoria persoanelor cu vîrsta mai mare de 80 ani;
• 13,6 % din categoria persoanelor cu vîrsta 70-80 ani;
• 6,2 % din categoria persoanelor cu vîrsta 60-70 ani;

E alarmant faptul că guvernarea, și în special Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale folosește metode reprobabile pentru a se eschiva de la rezolvarea problemei majore a nefuncționării instituțiilor de învățământ preșcolar. În același timp, sus-menționata guvernare ar putea canaliza aceste eforturi considerabile pentru a implementa acțiuni reale de salvare a vieților cetățenilor și pentru a diminua amploarea pandemiei.
Totodată, reamintim că părinții cu copii preșcolari sunt într-o situație extrem de complicată, ei fiind nevoiți să muncească și să aibă grijă și de copii sau să-i lase la voia întîmplării pentru a fi în stare să-și (și să le) asigure existența. În aceste condiții, faptul că anumite surse mass-media relatează situația unilateral, lasându-se ghidate de interesele politicului, nu pot decât să agraveze problemele și să dezbine societatea.
Stimați reprezentanți ai mass-media, venim către dvs cu apelul de a aborda critic și a analiza complex informația privind cazurile de infectare cu COVID-19 în rândurile diferitor categorii de vârstă a populației, întru asigurarea unei informări corecte și echidistante a societății, dar și de a contribui la sesizarea celor mai grave probleme din societate, dar nu la distribuirea manipulărilor informaționale lansate de guvernare și politic.

Totodată, pentru realizarea scopurilor menționate, vă încurajăm să invitați în studiourile dvs de dezbateri și reprezentanți activi ai societății civile, pentru ai pune fața-n față cu politicienii și funcționarii statului nostru, deoarece doar așa vom putea obține răspunsuri la multe întrebări, care rămân în umbră.