Donații „BENEVOL” impuse la grădinița 146 din Chișinău

La grădinița 146 din Chișinău comitetul părintesc al uneia din grupe colectează câte 700 lei de părinte sub pretextul reparației în incinta grupei. Chiar mai mult, reprezentantul comitetului părintesc amenință părinții că în caz că nu va fi colectată suma necesară, grupa nu se va redeschide, și tot ea publică lista ”datornicilor” la capitolul TAXE ILEGALE, cu insistență repetată somând părinții să achite aceste taxe.

Chiar dacă avem  ordine oficiale privind INTERZICEREA colectărilor de bani în instituțiile de învățământ, totuși unele comitetele părintești își asumă în continuare o astfel de „împuternicire”, ignorînd faptul că aceasta constituie o  încălcare a legii. În cazul grădiniței 146, reprezentanta comitetului părintesc, nu doar că cere insistent în grupurile de comunicare on-line (viber) ca părinții să achite taxe pentru o reparație inițiată de ei, dar și fac presiuni și intimidări la adresa părinților, care nu vor să participe la astfel de acțiuni „BENEVOLE”.

Dat fiind faptul că argumentele verbale nu aduceau rezultatul financiar scontat, pe platforma de discuții a fost publicată lista datornicilor, care în viziunea comitetului părintesc, ar trebui să îi facă pe cei incluși în ea să scoată cu repeziciune între 200 și 700 lei din buzunar și să-i aducă la grădiniță.

După o perioada de aproximativ două săptămîni, situația se repetă, fiind din nou expusă „lista datornicilor”, iar

Părinții care din diverse motive și convingeri nu vor să susțină practica COLECTĂRILOR ILEGALE și procedează  absolut corect, nu înțeleg de ce sunt supuși presiunilor și intimidărilor.

Iar cel mai înalt punct al acetor abuzuri a fost atins atunci când părinții au primit mesaje cu amenințarea că grupa nu se va redeschide dacă ei nu vor achita taxele solicitate pentru reparație!

Este evident că în aceste circumstanțe comitetul părintesc comite abuzuri extreme prin intimidarea părinților și solicitarea instentă a taxelor ilegale, chiar dacă acestea au aparent un scop benefic. DAR…

…de ce într-o instituție de stat, pentru care ne este garantat ÎNVĂȚĂMÎNTUL GRATUIT, se tolerează colectările de bani, interzise prin numeroase ordine  și legi?

…de ce comitetul păritesc ia decizii dacă trebuie sau nu trebuie să fie reparate anumite încăperi din cadrul unei instituții de stat și tot ei colectează bani pentru aceste reparații, chiar dacă există ordine că colectările sunt INTERZISE?

… și de ce toate comisiile care verifică grădinițele cer ca în grădinițe să fie condiții decente, dacă de la Direcțiile de Educație nu au fost alocați bani pentru reparații?

Sau banii au fost alocați și au ajuns la altă destinație?