Cum urmărești banii publici cheltuiți pentru școala ta? Află din ghidul video despre monitorizarea achizițiilor publice în educație

Cum urmărești banii publici cheltuiți pentru școala ta? Află din ghidul video despre monitorizarea achizițiilor publice în educație

Asociația Obștească „Părinți Solidari” lansează Ghidul video despre monitorizarea achizițiilor publice din sistemul educațional. Ghidul reprezintă un suport pentru părinți, elevi, dar și orice cetățean interesat să urmărească cum sunt cheltuiți banii publici pentru școlile din țară.

Materialul video, cu o durată de aproximativ 5 minute explică importanța implicării în monitorizarea bugetelor alocate instituțiilor de învățământ, lucru care aduce un impact direct asupra calității procesului educațional. În cea de-a doua parte a ghidului video înțelegem ce este o achiziție publică, prin care o instituție de învățământ cumpără, de exemplu, mobilier, manuale sau contractează lucrări de reparație pentru întreținerea școlii. De asemenea, sunt descrise pe scurt câteva tipuri de proceduri de achiziții publice, instituțiile care gestionează cel mai des banii publici în educație și cum pot fi acestea urmărită activitatea lor financiară.

Părinții și elevii pot afla și unde pot găsi informațiile necesare despre procurările/achizițiile efectuate de către instituțiile de învățământ pentru buna funcționare a acestora. Ghidul include și un exemplu concret cum pot fi accesate informațiile prin intermediul unui portal online pe care se desfășoară o parte din achizițiile publice în educație. 

Dacă vreți să cunoașteți cum se formează bugetul unei instituții de învățământ, în ce mod se distribuie banii pentru necesitățile școlii sau grădiniței și ce instrumente au la îndemână părinții și elevii pentru a contribui la sporirea transparenței în gestionarea banilor publici pentru instituția de învățământ pe care o frecventează, vă invităm să accesați și Ghidul privind finanțarea educației.

Ghidul privind finanțarea educației și Ghidul video despre monitorizarea achizițiilor publice din sistemul educațional sunt realizate de către echipa Asociației Obștești „Părinți Solidari”, în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de MEC”. Produsele constituie un suport pentru părinți, elevi și persoane interesate privind gestionarea și transparența resurselor financiare din domeniul educației.


Acest articol este produs în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de MEC”, implementat de către Asociația Obștească „Părinți Solidari”. Asociația este beneficiara unui sub-grant oferit de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul” în colaborare cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA) în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

Opiniile exprimate în articol reprezintă responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Părinți Solidari” și nu reflectă sub nicio formă punctele de vedere ale IDIS „Viitorul” și Fondului de Parteneriat pentru Transparență.