Achizițiile publice ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC) și instituțiilor subordonate planificate pentru anul 2023, transparenţa şi riscurile acestora, precum şi desfăşurarea achiziţiilor în cadrul proiectelor internaţionale au fost subiectele unei emisiuni live organizată de Asociația Obștească „Părinți Solidari” pe 17 martie.
Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de Ministerul Educației și Cercetării”, implementat de Asociaţie în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență.
„Urmărim cum sunt realizate achizițiile de către MEC şi vom face asta şi în continuare, încercând să ne facem tema pe acasă privind acele categorii de achiziții despre care nu am reușit să facem mai multă claritate în acest an”, a declarat Ala Revenco, directoarea Asociaţiei „Părinți Solidari”.
Potrivit Asociaţiei planul de achiziții publice planificat pentru anul 2023 de către MEC este ușor de accesat, iar documentul în sine este structurat bine. Printre priorităţi putem menţiona: Achiziționarea de manuale școlare; Achiziționarea de manuale școlare (Abecedar și Bucvari); Servicii de formări/cursuri de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă; Servicii de asigurare a accesului eficient și de lungă durată la informații și publicații finanțate din bani publici; Reconstrucția și modernizarea Centrului de Excelență în Construcții, Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga”, Centrul de Excelență în Energetică și Electronică.
Una dintre provocările cu care se confruntă procesul de achiziție a manualelor școlare este nivelul scăzut de concurență. Acest lucru este demonstrat prin faptul că patru loturi nu au avut nicio ofertă, cinci au avut trei oferte, 17 au avut două, iar 21 – doar o ofertă. Astfel, un lot are un număr mediu de 1,49 de oferte. Asociația a ținut să menționeze la acest subiect constatările Centrului Național Anticorupție (CNA) din cadrul unui raport realizat anterior privind o procedura de achiziție a manualelor.
„Centrul Național Anticorupție a identificat în cadrul unei achiziții din 2019, legături între patru factori de decizie a cinci edituri. Nivelul scăzut de concurență ar putea fi o urmare a unei decizii de tip cartel între ofertanți”, a menţionat Ala Revenco în acest sens.
În cadrul achiziției de servicii educaționale (comanda de stat) au fost identificate și alte aspecte controversate, printre care alegerea incorectă a tipului procedurii de achiziții pentru două proceduri incluse în Planul de achiziții pentru anul 2022 al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, dar şi lipsa de transparență financiară privind instituțiile de învățământ superior și profesional tehnic.
În procesul de analiză a transparenței financiare privind achizițiile publice ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Asociaţia „Părinți Solidari” s-a confruntat cu mai multe impedimente printre care: lipsa accesului direct la informațiile despre bugetele aprobate; lipsa bugetului pentru anul 2023; lipsa unităților de măsură în tabelele cu informații financiare încărcate pe site, dar și clasificarea cheltuielilor în categorii foarte generale, care nu oferă informație suficientă.
Iar pentru că subiectul achizițiilor publice realizate de MEC este unul de interes, reprezentanţii Asociaţiei „Părinți Solidari” îndeamnă atât părinții, elevii, cât și pedagogii, să vizioneze emisiunea. În acelaşi timp, reprezentanții Ministerului Educaţiei nu au dat curs invitației de participare, invocând „volumul mare de lucru și agenda prestabilită anterior solicitării”.
Acest comunicat este un produs al proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de MEC”, desfășurat de AO „Părinți Solidari”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Republica Moldova.