Rușine națională în domeniul educației –  directoarea cu două mustrări aspre nu doar că păstrează titlul „Educatorul anului”, dar și scapă de sancțiunile anterioare

  • Post category:Articole

Ploaia de declarații recente a diverșilor reprezentanți ai guvernării referitor la „lecțiile învățate”, după ce doar prin minune a fost salvat parcursul european al Republicii Moldova, par a fi nimic altceva decât propoziții lipsite de o adevărată determinare de a schimba lucrurile.

 Unul din cazurile recente, care demonstrează că autoritățile încă nu au acumulat suficientă voința și  capacitatea de a descuraja practicile dubioase și  lipsite de etică din sistemul educațional ține de oferirea titlului „Educatorul  anului” și respectiv, a premiul în valoare de  50000 lei, directoarei grădinței nr. 10 „Guguță” din or. Rîșcani. La momentul participării în acest concurs, directoarea menționată, Valentina Moscalu, avea în „palmaresul” profesional două mustrări aspre valabile, aplicate de primăria orașului Rîșcani. Una din sancțiuni a fost aplicată pentru încălcări ce țin de funcția de manager, iar alta – pentru responsabilități aferente funcției de educator, mai exact neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu și neglijarea măsurilor de siguranța a copiilor.

Informațiile despre sancțiunile disciplinare, deși esențiale pentru evaluarea calităților morale și profesionale a unui candidat la concursul „Pedagogul anului”, nu au fost parte a dosarul de concurs și respectiv nu au fost  luate în considerare în procesul de evaluare, cu toate că în articolele 211 și 203 al Codului muncii, document legal care este superior Regulamentului concursului, este clar stipulat că ”În interiorul termenului de validitate a sancţiunii disciplinare, salariatului sancţionat nu i se pot aplica stimulări sub formă de: înaintare la distincţii de stat (ordine, medalii, titluri onorifice), lor nu li se pot decerna premii de stat”.

După ce cazul descris a devenit public, la 16 octombrie 2024, Ministerul Educației și Cercetării a constituit o comisie, în care au fost incluși reprezentanți ai ministerului, a sindicatelor de ramură și a comunității educaționale, cu scopul de a examina corectitudinea conferirii titlului „Educatorul anului” dnei Valentina Moscalu.

În opinia noastră, mai mulți membri ai comisiei MEC au fost mult mai preocupați de spălarea imaginii dnei Valentina Moscalu, decât de faptul că excelența în educație, în încălcarea cadrului legal al Republicii Moldova, va fi reprezentată de un candidat cu sancțiuni disciplinare, creând astfel riscuri majore de a afecta grav atât credibilitatea concursului, imaginea Ministerului Educație și Cercetării, cât și valorile declarate ale sistemului educațional. 

La doar 8 zile de la instituirea comisiei MEC, Primăria or. Rîșcani emite Dispoziția nr.104-C din 24.10.2024 „Cu privire la revocarea sancțiunilor disciplinare aplicate”, prin care au fost revocate sancțiunile disciplinare aplicate anterior dnei Moscalu Valentina.  În respectivul document este indicat că decizia a fost luată în temeiul mai multor adresări, pe primul loc fiind menționat demersul dlui Ghenadie Donos, președinte al Federației Sindicale a Educației și Științei, care era concomitent și membrul Comisiei MEC.

Acțiunile de „spălare a imaginii” realizate post factum, după ce opinia publică a aflat despre sancțiunile profesionale severe, cu care a mers în concurs deținătoarei titlului „Educatoarea anului”, precum și implicarea în acest proces a unui membru al Comisiei MEC, dar și a altor reprezentanți ai sistemului educațional contribuie la apariția bănuielilor rezonabile că concursul „Pedagogul anului” este unul, care nu corespunde scopurilor declarate și admite aranjamente și favorizări pentru obținerea unui titlu de  mare valoare (inclusiv financiară).

În final, la 22 noiembrie 2024,  Ministerul Educației și Cercetării a emis un comunicat ambiguu, prin care a informat opinia publică că  „nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, astfel validând de facto utilizarea practicilor controversate și sfidarea legislației Republicii Moldova.

Situația menționată reprezintă un caz mai mult decât relevant, care demonstrează că meritocrația, onestitatea și etica profesională nu sunt în topul valorilor celor ce gestionează educația sau au un cuvânt de spus în acest domeniu. În fruntea mesei sunt puse interesele personale și a cartelelor profesionale, practicile de trișare și de manipulare, etc. În loc să fie promovate cadrele didactice dedicate și cu parcurs profesional exemplar, sistemul pare să favorizeze interesele personale și de grup și să lase porți largi de intrare în diverse concursuri celor, care au mai puțină etică și integritate profesională.

În calitate de societate civilă nu putem rămâne indiferenți de faptul că, un titlu precum „Educatorul anului”, care ar trebui să reflecte cele mai înalte standarde profesionale și morale ale unui cadru didactic, nu doar că a fost acordat unei persoane cu parcurs profesional dubios, dar și a fost menținut prin acțiuni de mușamalizare și spălare a imaginii. Lipsa unui discurs critic și acțiunilor hotărâte din partea Ministerul Educației și Cercetării pentru astfel de practici scade considerabil încrederea societății în obiectivitatea și integritatea sistemului educațional din Republica Moldova.

Sursa imaginii: https://moldova1.md/