Pentru alimentația unui copil statul cheltuie 20 lei, pentru dejunul unui oficial străin 900 lei

Parlamentul cheltuie anual pentru apa potabilă aproximativ jumătate de milion de lei, în instituțiile preșcolare, părinții achită acest lux, cu toate că apa potabilă este prevăzută în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 2016.
Când vine vorba despre educația, alimentația sănătoasă, condiții sanitare decente pentru copiii care frecventează instituțiile de învățământ din R. Moldova, statul mereu nu are resurse financiare. Miercuri, 24 ianuarie Guvernul a aprobat Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor financiare pentru deservirea delegaţiilor şi persoanelor oficiale străine. A fost întocmită lista cheltuielilor pentru recepția delegațiilor și persoanelor oficiale străine.
Un dejun pentru o singură persoană va costa 900 lei, în timp ce pentru alimentația unui copil pentru o zi în grădinițele din capitală, statul oferă circa 20 lei, iar în localitățile din republică un copil este hrănit cu cel mult 10-12 lei pe zi. Dacă efectuăm un simplu calcul din 900 lei putem hrăni zilnic 45 de copii dintr-o grădiniță din Chișinău și 90 de copii dintr-o grădiniță de la sat.
Același regulament arată că un coktail pentru o persoană va costa statul nostru 400 lei, asta în timp ce statul nu asigură instituțiile de învățământ cu apă potabilă, din lipsa de resurse financiare. Cu 400 de lei putem procura 8 butelii a câte 19 litri de apă purificată, care ar asigura cu apă pentru câteva zile o grădiniță din capitală, sau două-trei din republică.
În același Regulament se stipulează că un cadou pentru conducătorul delegației va costa până la 3.000 de lei, în timp ce mai mult de 32 de ani statul nu a oferit bani pentru hârtia igienică în grădinițele din R.Moldova. Din suma de 3000 lei putem procura 12 seturi de hârtie igienică a câte 32 de role, dacă se procură la prețul de 250 lei, preț de piață. Acele 12 seturi ar aproviziona o grădiniță din capitală pentru câteva săptămâni, sau 4-5 grădinițe din localitățile rurale în dependență de numărul copiilor. Cadoul pentru o persoană versus câteva sute de copii.
Site-ul achizițiilor publice ne arată că pentru anul 2018, Parlamentul a încheiat un contract de 479.000 lei cu firma C.C. AQUATRADE S.R.L. pentru circa 50 de tone de apă potabilă purificată.

Angajata secției de resurse umane ale Parlamentului ne-a comunicat că la moment activează circa 600 de persoane. Deci statul va cheltui câte 800 de lei pentru a le potoli setea guvernanților.