Mecanismul 2% – Susține organizația care te reprezintă

  • Post category:Articole

Ce este Mecanismul 2%?

Mecanismul 2% (Legea 2%) este mecanismul prin care persoanele fizice pot susține Organizațiile Nonguvernamentale (ONGuri), prin direcționarea către acestea a 2% din impozitul pe venit deja achitat în anul precedent. Mecanismul dat este GRATUIT și nu implică cheltuieli suplimentare din partea persoanelor fizice, iar 2 % din impozitul de venit se redirecționează către beneficiar de la bugetul de stat.

Cum redirecționăm 2% către AO „Părinți Solidari” ?

Procesul de redirecționare se realizează prin depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit (Formularul CET 18) și completarea în câmpul M1 (ultima din formularul declarației) a codului fiscal (IDNO) al AO „Părinți Solidari” – 1016620007652.

Declarația cu privire la impozitul pe venit poate fi depusă în termen până la 30 aprilie 2021:

  • personal;
  • online (cu aplicarea semnăturii electronice).

Dacă depuneți declarația personal, e necesar: 

  • să vă prezentați cu buletinul de identitate la cel mai apropiat Serviciu Fiscal de Stat (indiferent de domiciliul pe care îl ai) . Este important să aveți la dumneavoastră buletinul de identitate
  • să cereți declarația precompletată (formularul CET 18);
  • să solicitați ca în câmpul M1 să fie indicat codul fiscal al AO „Părinți Solidari” – 1016620007652.

În cazul în care sunteți posesorul semnăturii electronice, aveți și posibilitatea de a redirecționa online:

  • prin intermediul serviciului „Declarație electronică”, serviciu care permite previzualizarea, modificarea și transmiterea Declarației cu aplicarea semnăturii mobile și electronice, accesând portalul www.servicii.fisc.md;

Important:

  • Una dintre condițiile de validare a desemnării procentuale este lipsa datoriilor la impozitul pe venit. Modul de verificare a lipsei datoriilor îl găsiți AICI !
  •  În cazul completării online a Formularului este nevoie de semnătura electronică. Semnătura electronică mobilă poate fi obținută gratuit la operatorii de telefonie mobilă.

Vedeți și instrucțiunile video ale Serviciului Fiscal de Stat de completare a secțiunii cu privire la desemnarea procentuală din declarația cu privire la impozitul pe venit.

Dacă au rămas neclarități privind mecanismul 2% sau procedurile de completare a declarației cu privire la impozitul pe venit în privința desemnării procentuale, ne puteți scrie la adresa de email parintisolidari@gmail.com sau pe pagina de FB Părinți Solidari.