Masa rotundă de discuții cu managerii instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar din Chișinău, 13.11.2019

  • Post category:Articole

La 13 noiembrie 2019, începând cu ora 15.00, în incinta Coworking Space, str. Armeană 13 A, Chișinău, s-a desfășurat prima ședință cu managerii instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar din Chișinău din cadrul Proiectului ”Monitorizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție prin elaborarea Raportului alternativ de monitorizare a planului sectorial de acțiuni în domeniul educației” implementată de către AO Părinți Solidari.

În cadrul acțiunii, doamna Stela Pavlov, Coordonator de Granturi Mici, UNDP Moldova a deschis ședința, prezentând programul ”Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

În continuare, Vitalie Moisei, a vorbit despre integritatea profesională și respectarea prevederilor art. 135 din Codul Educației. Participanții la masa de discuții au aflat informație utilă și interesantă despre modalitățile de cultivare a integrității în sectorul public.

Ala Revenco, coordonatorul de proiect   a trecut în revistă informația relevantă despre PLANUL SECTORIAL DE ACȚIUNI ANTICORUPȚIE pentru anii 2018-2020 , referindu-se la problemele depistate în Municipiul Chișinău și la  eventualele soluții. S-a discutat despre prioritățile Planului Sectorial de acțiuni anticorupție: excluderea fenomenului colectării plăților informale în instituțiile de învățământ; gestionarea eficientă și transparentă a banilor publici în instituțiile de învățământ; monitorizarea aplicării Codului de etică al cadrului didactic și pregătirea cadrelor didactice pentru promovarea educației de integritate și anticorupție.

Spre finalul ședinței au fost organizate discuții libere unde au fost enumerate principalele probleme cu care  se confruntă managerii instituțiilor de învățământ, precum și eventualele soluții.

În concluzie, Ala Revenco, moderatorul ședinței, a menționat importanța comunicării și păstrării unui dialog eficient cu părinții și respectarea prevederilor legale.