Dezvoltăm toleranță zero la corupție

  • Post category:Articole

În lupta împotriva corupției și promovarea valorilor etice în societate, educația joacă un rol crucial. Pe parcursul lunii mai, Asociația Obștească „Parinti Solidari” a organizat instruiri anticorupție în trei licee din orașele Șoldănești și Criuleni.

La activități au participat peste 150 elevi din clasele a VIII-a până în clasa a XI-a, iar scopul acestora a fost de a consolida cunoștințele tinerilor cu privire la efectele negative ale corupției asupra societății și de a-i încuraja să adopte un comportament integru în viața lor de zi cu zi.

Prima parte a instruirilor a abordat fenomenul corupției ca pe un aspect antisocial care afectează dezvoltarea societății. Elevii au înțeles că corupția subminează principiile de dreptate, egalitate și transparență, conducând la inechitate și decăderea valorilor morale. Prin exemple concrete și studii de caz, participanții au fost familiarizați cu modurile în care corupția se manifestă în diverse domenii, cum ar fi administrația publică, sistemul judiciar, medicină, educație, etc.

O altă temă importantă abordată în instruiri a fost cea a consecințelor corupției. Elevii au aflat că corupția î-i afectează nu doar pe cei implicați direct în aceste practici, dar are și repercusiuni asupra întregii societăți. Au fost discutate efectele negative asupra economiei, educației, sistemului de sănătate și dezvoltării generale a unei țări.

În cadrul instruirilor s-a discutat și despre faptul că toleranța față de actele corupte nu face altceva decât să perpetueze acest fenomen nociv. Elevii au fost încurajați să-și exprime opiniile și să nu tolereze corupția, să nu accepte actele de mituire sau fraudă și să aibă curajul de a denunța astfel de practici. Totodată, participanții au fost încurajați să-și dezvolte valorile și principiile personale și să le aplice în toate aspectele vieții lor.

Sperăm că instruirile realizate de în liceele din orașele Șoldănești și Criuleni au reprezentat o oportunitate valoroasă pentru elevi de a înțelege și de a se implica activ în lupta împotriva corupției și promovarea valorilor integrității. Astfel, asociația noastră contrbuie la la formarea unei generații de tineri conștienți de și capabili să acționeze în beneficiul unei societăți mai curate, mai integre și mai echitabile.

Această activitate a fost realizată în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Parteneri ai proiectului sunt A.O. „Părinți Solidari”, A.O. Centru de Justiție Socială ”ECHITATE” și și Asociația Obștească „Renașterea-C” , care implementează proiectul ”Tînăra generație spune „NU” corupției”.