La grădinița 225 se achită până la 1000 lei lunar pentru „învățământul gratuit”

Grădinița 225, este cea mai mare grădiniță de copii din mun.Chișinău și este amplasată în sect. Ciocana. Instituția este frecventată de 900 copii, divizați în 28 grupe. Grădiniță  225, din anul 2003, adică aproape 19 ani este condusă  de directoarea Alla Vasilache, și este una din cele mai vestite la capitolul corupție și colectări de taxe.

În spațiu public sistematic apar informații despre cazuri de corupție, colectări de taxe ilegale, dar și cazuri de estorcări de bani de la părinți, dar autoritățile nicidecum nu iau atitudine în raport cu administrația grădiniței și părinții, inițiatori ai colectărilor.

Chiar dacă, pe lângă grădiniță există o asociație de părinți, aceștia fiind rugați insistent chiar de către directoare să adere la respectiva asociație cu o contribuție lunară de 400 lei, oricum suplimentar la aceste taxe obligatorii, părinților le sunt regulat solicitate sume impunătoare de bani în numerar, în special în ajunul sărbătorilor.

E strigător la cer faptul că atât prin modul de colectare a acestor  bani, cât și prin modul lor de utilizare, părinții, pedagogii și administrația instituției, în complicitate deplină, încalcă grav legislația. Mai mult, administrația grădiniței primește regulat în plic bani de la comitetele părintești ale grupelor de copii.

Cu atât mai mult, pentru a asigura aceste colectări și plicurile cu „mulțumire” către administrație și pedagogi, se depune foarte multă insistență și presiune – mesaje în viber, apeluri la telefon, publicarea în grupul de viber a listelor cu sumele colectate, etc.

Ca  exemplu, în luna decembrie 2018, în ajunul sărbătorii de Anul Nou, în grupa Rîndunica de la grădinița nr.225, de la fiecare părinte a fost solicitată suma de 520 lei, pentru a achita careva cheltuieli pentru costume și „prime” administrației (220 lei/părinte), „prime” educatorilor și ajutorului de educator (200 lei/părinte), și a procura jucării/cadouri pentru copii (câte 100 lei/părinte). Astfel că în luna respectivă, cheltuielile fiecărui părinte, au ajuns la cel puțin 920 lei  (400 lei asociația și 520 colectări ilegale), în condițiile când statul  „ne garantează învățământul gratuit”.

Deci, în condițiile când părinții achită câte 400 lei/lunar pentru Asociație, copiii din grădiniță nici măcar nu beneficiază de un cadou de Anul Nou din acești bani, iar părinții mai sunt impuși să achite pentru plicuri și cadouri pentru administrația și personalul grădiniței.

Toate cele expuse mai sus sunt confirmate  prin imagini ale convorbirilor din grupu de viber al părinților din grupa Rîndunica. Materialele respective vor fi remise către CNA și Ministerul Educației.

Vom reveni și cu alte epizoade despre colectările din grupa și grădinița menționată.