Limitarea transparenței la liceul din Cricova

În ultimii ani, părinții devin tot mai interesați de modul în care sunt gestionate resursele financiare a instituțiilor de învățământ, doar că autoritățile nu întodeuna vor ca cetățenii să cunoască detaliile cum se cheltuie banul public.

Unul din cazurile recente ține de or.Cricova, unde directoarea Liceului Teoretic “Al. Mateevici” din or. Cricova, a refuzat să prezinte clarificări asupra unor sume cu modalitate neclară de utilizare, indicate în documentele financiare ale instituției.

Astfel, după analiza bugetului, prezentat inial de directoarea liceului menționat, au apărut  neclarități, s-au solicitat informații adiționale despre:

  • reparația sistemei termice;
  • prezentarea anumitor facturi fiscale;
  • prezentarea devizelor de cheltuieli pentru mai multe tipuri de lucrări realizate;
  • lista materialelor didactice procurate din resurse financiare bugetare etc.
În răspunsul primit, care este fără semnătura conducătorului și ștampila instituției, vedem doar o modalitate formală și grosolană a unui funcționar public, de a se eschiva de la prezentarea, cel puțin parțială, a informației solicitate, situație care evident nu face față în special unei instituții de educație și care reprezintă limitarea transparenței utilizării banilor publici.
Totodată, ridică mai multe semne de întrebare, valabilitatea și legalitatea acestui răspuns…
Voi cum credeți, răspunsul din partea unei instituții de stat, fără semnătura conducătorului și ștampila instituției poate fi considerat valabil  și de ce nu se vrea prezentarea anumitor informații ?