Dacă nu sunteți adept al plăților informale sau tot felul de fundații în școli și grădinițe, aflarea bugetului unei instituții ar fi primul Dvs. argument spre începerea unui dialog proactiv cu persoana sau persoanele care inițiază tot felul de colectări de bani în plic. Menționăm acest lucru deoarece anume taxele informale sunt sursa a numeroase conflicte în colectivele de părinți, cât și a discriminării copiilor.
Deoarece mulți dintre noi nu știm cum putem verifica dacă o școală are sau nu bani pentru reparații, mobilier, produse igienice, covoare, apă, etc. aveți mai jos câteva modalități prin care puteți verifica foarte ușor dacă ceea ce vi se spune la ședința cu părinții, referitor la lipsa sau insuficiența resurselor financiare, este adevărat sau nu.
Bugetul școlii și a grădiniței trebuie făcut public, de către fiecare instituție în parte, prin afișarea pe site și/sau la panoul informativ. Dacă nu puteți accesa aceste informații, iată prin ce alte metode poți afla care sunt bugetele instituțiilor de învățământ:
I. Municipiul Chișinău:
Pentru a accesa informații despre buget va trebui să accesați paginile web ale Direcției Educație, Tineret și Sport căreia îi este atribuită instituția de învățământ.
!Atenție, pe paginile Direcțiilor de Educație, Tineret și Sport de obicei sunt publicate bugetele instituțiilor de învățământ din subordinea acestora. Pentru a găsi bugetele instituțiilor aflate la autogestiune, va trebui să accesați site-ul acestei instituții, sau să găsiți alte modalitate de accesare a bugetului.
DETS Buiucani bugetele pentru an.2021 pot fi accesate pe următorul link:
DETS Botanica: bugetele pentru an.2021 pot fi accesate pe următorul link:https://detsbotanica.md/bugetul-2021/?fbclid=IwAR3BEEHtfOy7SF1VCnxvypjeQdK_4xmCbAtflVZ1Hqt9DXh-DF9zvtPgOII
DETS Ciocana: bugetele pentru an.2021 pot fi accesate pe următorul link:
DETS Centru: bugetele pentru an.2021 pot fi accesate pe următorul link::
Ceva mai dificil va fi să identificați bugetele în cazul instituțiilor de învățământ subordonate DETS Rîșcani, deoarece acestea sunt amplasate mai dispersat pe pagina web a Direcției, fără a vă putea oferi un link unic pentru toate instituțiile de învățământ.
Astfel, pentru a accesa informația despre bugetele grădinițelor și școlilor gestionate de DETS Rîșcani urmează:
- Să accesați meniul Instituții din pagina web https://detsriscani.md/;
- Să selectați De educație timpurie pentru grădinițe sau De învățământ secundar – pentru școli;
- Selectați din meniu instituția de învățământ, care vă interesează;
- Pentru fiecare instituție de învățământ, accesați rubrica Transparență, după care Bugetul instituției.
!Atenție. Dacă școala Dvs. nu se regăsește în aceste liste, probabil este o instituție de învățământ în regim de autogestiune. Pentru a accesa bugetul va trebui să accesați pagina web a instituției, sau să depuneți o solicitare de informație în scris prin care să solicitați informația necesară ( vom reveni în următoarele zile cu un model de solicitare a informației privind bugetul instituției).
II. Pentru raioane și sate.
Pentru a accesa bugetul unei instituții de învățământ dintr-un raion anumit, va trebuie să verificați pagina web a organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDI) sau să adresați o solicitare de informație în scris, direct la managerii instituțiilor de învățământ,
Aici puteți găsi lista site-urilor OLSDÎ:
Cu părere de rău, din surse publice nu am putut accesa lista site-urilor web la toate OLSDÎ. Le puteți accesa pe motoarele de căutare după cuvintele cheie Direcția Educație, plus denumirea raionului.
În loc de concluzie
Banii pentru finanțarea școlilor și grădinițelor vin din surse publice, de la bugetul central (național, deci de la Guvern) și de la bugetele locale (deci de la consiliul local). Școala poate avea și venituri proprii, precum sponsorizările și donațiile BENEVOLE. Părinții NU au obligațiunea de a finanța instituțiile de învățământ, o pot face doar voluntar, la propria discreție.
Nu uitați, fiecare dintre voi aveți dreptul să cunoașteți bugetul școlii, modul în care a fost, este sau va fi cheltuit în școală și să solicitați acordarea de fonduri pentru problemele școlii Dvs.! ( legea privind accesul la informația de interes public, precum și faptul că unul din principiile care stau la baza utilizării resurselor financiare bugetare este acel al transparenței,
Aveți dreptul să participați la luarea deciziilor de la nivelul școlii voastre, inclusiv să fiți informați și consultați cu privire la bugetul școlii! Informațiile care vi se oferă trebuie să fie adaptate nivelului vostru de înțelegere, la fel și modalitățile de consultare. Dacă anumite lucruri care vă privesc nu vă sunt clare, aveți dreptul să cereți ca acestea să vă fie explicate. |
Bugetul acoperă un an calendaristic, și nu un an școlar (atenție!).
Învățământul de stat obligatoriu este gratuit. Prin urmare, toate cheltuielile necesare (inclusiv cele pentru cretă, îmbunătățiri sau dotări ale clasei și școlii) trebuie făcute din bugetul școlii, nu din contribuțiile elevilor, părinților sau profesorilor.
Sperăm că acest articol v-a fost util 🙂
În alt articol o să vă povestim despre o modalitate clasica prin care puteti afla bugetul unei instututii- SOLICITAREA DE INFORMAȚIE ÎN SCRIS 🧑💻👨💻, expediată la email, pe postă sau depusă în format fizic.
Dacă mai aveți întrebări, le puteți adresa în comentarii pe pagina de Facebook Părinți Solidari.