(VIDEO) Cât costă educația „gratuită” în Republica Moldova?

În prima jumătate a lunii decembrie 2017, în cadrul unei colaborări dintre A.O. Părinți Solidari și Centrul Național Anticorupție, a fost organizată o serie de ședințe publice la preturile municipiului Chișinău. Ședințele au avut scopul să informeze părinții privind colectarea ilegală a fondurilor în grădinițe și școli.

La discuțiile publice, care au avut loc în incinta preturilor de sector, au fost invitați funcționari din cadrul Direcțiilor teritoriale de Învățământ, reprezentanți de la Centrul Național Anticorupție, cât și toți cetățenii interesați de acest subiect. Echipa Comunități Active pentru Democrație Participativă în Oraș a luat activ parte la aceste discuții, întrucât inițiativa Părinți Solidari este una dintre cele mai vizibile mișcări civice în oraș și a participat la toate seminarele și instruirile proiectului.

Invitații și-au expus opiniile și viziunile privind problemele din sistemul educațional. Principalele subiecte abordate au fost corupția, discriminarea, meniul alimentar de calitate proastă, condițiile din grădinițe și școli, cât și alte ilegalități care sunt întâlnite sistematic în aceste instituții.

GRAFICUL ȘEDINTELOR:
05.12.2017, ora 16.00 Pretura Sectorului Rîșcani, str. Kiev 3
06.12.2017, ora 16.00 Pretura Sectorului Centru, str. Bulgara 43
07.12.2017, ora 16.00 Pretura Sectorului Buiucani, str. M. Viteazu 2
08.12.2017, ora 16.00 Pret. Sect Ciocana, bd. Mircea cel Batrin 4/3
12.12.2017, ora 16.00 Pretura Sectorului Botanica, str. Teilor 10

Vezi mai jos înregistrare video de la discuția din 8 decembrie de la Pretura sectorului Ciocana.

Reprezentanta Asociației Obștești Părinți Solidari, Ala Revenco ne-a oferit un comentariu despre reacția părinților invitați la ședințe, cât și despre atitudinea manifestată de autorități vizavi de campania de informare ”Prețul educației gratuite în Republica Moldova. Ce este legal și ce este ilegal?”.

A fost prima încercare de a o organiza ședințe comune la inițiativa părinților, în colaborare cu CNA  si  Direcția Generala Educație Tineret și Sport. Ce tine de atitudinea DGETS – aceasta a  fost pur formală, ba chiar aș spune că au fost și elemente de sabotare.

Nu a fost asigurată prezența unui număr mai mare de părinți la ședință. Au fost invitați sa participe doar câte un reprezentant al părinților din fiecare grupă, anunțuri publice despre eveniment nu au fost afișate.

Au fost tolerate expunerile privind necesitatea colectării banilor. Nu au fost aduse argumente privind neadmiterea discriminării  pe criteriu de apartenență la asociațiile de părinți sau achitarea taxelor.

În concluzie rezultatul ședințelor a demonstrat clar că fenomenul colectării ilegale de bani de la părinți există în toate grădinițele din mun. Chișinău, iar managerii grădinițelor și funcționarii de la DGETS nu sunt gata să renunțe la această practică, a declarat Ala Revenco pentru echipa Comunități Active pentru Democrație Participativă în Oraș.

Sursa: www.comunitatiactive.com