Nu găseau bani pentru săpun și hârtie igienică în grădinițe, dar au găsit bani pentru a arenda cele mai scumpe săli din oraș pentru diverse activități. Vorbim de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din Chișinău, care în ultimele trei luni ale anului trecut a cheltuit, pe distracții, sute de mii de lei.
Fondatoarea asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, monitorizează, de câteva luni, activitatea Direcției Generale Educație, Tineret și Sport din Chișinău. Potrivit ei, într-un raport trimestrial al Direcției se arată că în lunile octombrie, noiembrie și decembrie angajații direcției au organizat, pe bani publici, mai multe „petreceri” în localuri de lux din Capitală.
„Nu știm pentru cine au fost făcute aceste cheltuieli, dar să închiriezi Palatul Republicii și să dai 70 de mii de lei pentru o zi sau să închiriezi sala de la Leogrand, care este una dintre cele mai scumpe săli, este chiar o crimă”, a mărturisit Revenco.
Potrivit raportului citat, pentru „deservirea muzicală” au fost cheltuite 75.000 de mii de lei, pentru dulciuri – 50 de mii de lei. Și asta nu e tot. „S-au cheltuit nouă mii de lei pentru colaci. Care era necesitatea de a procura colaci?”, a adăugat Revenco.
Ala Revenco spune că acești bani puteau fi utilizați pentru necesitățile stringente ale copiilor din grădinițe.„Situația precară a clădirilor instituțiilor școlare și preșcolare. Am solicitat ca copiii să fie asigurați cu produse igienice, ni s-a spus că bani pentru aceasta nu sunt”, spune Revenco.
Șefa interimară a Direcției educație a explicat că toate activitățile culturale au fost organizate pentru copii, nu pentru angajați. „La nivel de municipiu este constituit, pentru activități culturale și sportive municipale, un buget care se formează în baza formulei Ministerului Finanțelor.”, a declarat Viorica Negrei, șef interimar DGETS.
Viorica Negrei, spune că dacă acești bani nu ar fi fost cheltuiți, ar fi trebuit întorși bugetului național.
„Banii calculați pentru Programul Cultură , în momentul în care nu se execută sunt redirecționați pentru alte activități, la fel din domeniul culturii. Nu pot fi redirecționați spre o altă destinație.”, a adăugat Negrei.
Nici Ministerul Educației nu ezită să cheltuie bani pe sărbători. Pentru ziua Pedagogului, de exemplu, s-au cheltuit, pentru „deservire muzicală și aranjament muzical”, peste 29 de mii de lei, servicii lumini artistice cu efecte speciale, ecran LED – 47.500 de lei. Alți bani au fost cheltuiți pentru scenografie, decor, recuzită și amenajare scenică. „Avem angajați non-didactici cu o 1000 de lei salariul, dar cheltuieli de peste 300 de mii de lei pentru un singur eveniment.”, a adăugat Revenco.
Contactați telefonic de reporterii TV8, cei de la Educație ne-au cerut să le trimitem întrebările în scris. „O să vă rog frumos să ne expediați un demers în scris ca să vă oferim absolut transparent toată informația referitor la sumele care s-au cheltuit.”, a spus Ion Mischevca, responsabilul de presă de la Ministerul Educației.
La sfârșitul anuluitrecut, membrii Asociației „Părinți Solidari” au organizat un protest original în fața Primăriei Chișinău. Ei au adus „un tort” din hârtie igienică, cerând autorităților să asigure instituțiile preșcolare cu săpun și hârtie.
Sursa: Tv8.md