Nereguli grave la olimpiadele scolare

 Concursurile școlare ar trebui sa fie adevărate competiții, organizate și petrecute la cele mai înalte standarte de etică, corectitudne și profesionalism, dar cu părere de rău, ca și alte multe lucruri în Moldova, olimpiadele școlare sunt pline de trișări, nedreptate și corupție.

Zeci de copii, an de an, sunt mințiți la olimpiadele și concursurile care se desfășoară sub patronajul Direcției Generale, Educație, Cultură și Sport. Chiar dacă voi avea de suferit din acest motiv vreau să vorbesc despre neregulile care se petrec acolo. O fac nu pentru mine. O fac pentru copiii acestei țări, pentru viitorul lor, pentru corectitudine. Ne vom trezi într-un moment și vom vedea țara asta fără oameni. Copiii nu merită să fie tratați și folosiți. Stau unii prin biblioteci și învață cu toată inima, deoarece mama le-a spus că cartea deschide drumuri în viață. Ei nu știu sărmanii că totul în Moldova asta a noastră se cumpără și se vinde. Până și demnitatea. Am luptat, lupt și voi lupta pentru o Educație corectă, încurajatoare și Națională.

Asta declară pe pagina sa de FB un profesor tînăr din Chișinău, totodată reclamînd încălcări grave la olimpiada municipală la limba franceză:

Prezint 3 încălcări grave. 1) „Fiecare instituție trebuia să trimită câte 4 elevi. Câte unul din fiecare clasă (document anexat). Unele chiar au trimis câte 3 elevi din aceeași instituție, din aceeași clasă și toți promovați. 2) Au apărut nume noi scrise cu stiloul și aveau calificativul „admis”, chiar dacă conform Ordinului din 08.11.18, nr. 1624 acceptarea ofertelor era posibilă până la data de 23 noiembrie. 3) Cea mai GRAVĂ încălcare, totuși, este faptul că evaluatorii aveau copii înscriși la concurs care au luat locuri premiante. Oare nu e un conflict de interese? Iată unde a ajuns educația din Moldova. Mulțumim de reforme!

Și mai urât e ceia ce a urmat – intimidări, amenințări  și mesaje urâte din partea membrilor comisiei:

NB! După postarea de ieri, am fost umilit în cel mai josnic mod. O doamnă implicată în organizarea olimpiadei de sâmbătă a urmărit fiecare comentariu de susținere lăsat de voi. Apoi le trimetea acelor oameni mesaje în privat. Vă prezint unele dintre ele: „Are dreptate și Vasile, și dstra, și toți ingrații obscuri din R. Moldova, ba și unele pseudointelectuale oplosite peste Prut. Sunt mulțumita că nu se confirma spusa ca nu toată musca face miere. Of ce multi ratați avem câți nu s-au realizat în viața și cum le sta în gat succesele și numele cuiva. Vorba scriitorului, mai este, mai este, mai aveți de crescut. Citiți cărți și cultivati- va, nărod (…)” „De-ar fi și alții că mine. Ia citiți câtă nerealizare, venin, malitie, insinuare proliferează babeta Chetrari (o profesoară cu demnitate). Și cam multi sunt că ea. Mă amuză grozav. Asist la bâlciul deșertăciunilor. Oameni de paie, suflete de oaie, minte și intelect de paie.”

După aceste  nedreptățiri și experiențe neplăcute avem și noi aceleși gînduri și întrebări, ca și profesorul de limbă franceză, care a sesizat încălcările din cadrul concursului:

 Oare așa arată oamenii care trebuie să promoveze valorile și un comportament frumos pentru generații întregi? Cum ar mai putea un tânăr să vrea să devină profesor sau să-și continuie studiile într-o școală din Moldova?

Cer protecție publică de la ambasade și societate civilă, ținând cont că-n ultima perioadă a crescut numărul intimidărilor și amenințărilor la adresa mea. Totul pentru simplu fapt că vorbesc despre problemele din Educație. Se pune multă presiune.

Mai mulți internauți au confirmat prin comentariile lăsate pe pagina de FB dlui profesor că cunosc sau că au mai întîlnit anterior  astfel de nereguli în cadrulolimpiadelor scolare. Întregul text al publicațiilor și comentariilor poate fi găsit pe pagina de FB a dlui Vasile Tataru